jack dan sophie, kadang kadang juga bobo

Posted: 22 February 2011 in fiksi

menanti di stesen keretapi yang sekali sekala dilalui lokomotif membawa arang batu. mencangkung sebelah menyebelah. kalau sudah penat duduk di atas lantai berturap dengan kaki melunjur. jack dan sophie tak putus asa menunggu saban hari. dari matahari mula terbit sehingga unggas menghalau pulang, mereka tekun menunggu di situ.

hari itu cuaca diramalkan mendung. ada kemungkinan salji akan turun. tapi mereka masih tetap mahu ke stesen keretapi. sophie menyiapkan bekal. jack telah pun memakaikan rantai ke leher bobo, anjing kesayangan mereka, baka corgi. maka bergegaslah mereka ke sana.

dengan mengambil tempat duduk seperti selalu, mereka menjamah sedikit dari bekalan buat alas perut dipagi hari. diberikan sedikit pada bobo yang menjelir seperti haus lagaknya.

ibu mereka masih belum muncul. masih belum keluar dari mana mana gerabak keretapi yang berhenti di situ. sama seperti empat tahun yang lalu ketika ibu tak muncul muncul selepas belikan mereka gula gula kapas berwarna merah jambu sambil berpesan supaya duduk di bangku dan tak ke mana mana. jack nampak ibu masuk ke dalam salah satu gerabak tapi biarkan saja kerana tak mahu lawan cakap ibu.

selepas empat tahun, jack masih yakin ibu akan pulang untuk menyambut hari lahir mereka yang ke-lapan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s