kotak kotak di bawah pokok fir bersalji

Posted: 20 December 2010 in jurnal

nah! lihat. aku sudah sediakan senarai yang sepanjang sungai thames. senarai hadiah hadiah yang aku mahu dari kau sempena hari yang indah itu nanti. baiklah, biar aku bacakan.

aku mahu…
tilam air lengkap dengan duvet berwarna hati, lampu tidur, ayam belanda masak rempah, kucing parsi berwarna kelabu, seluar sukan berjalur putih disisi, buku masakan asia timur, televisyen skrin rata bersaiz dua-puluh-dua inci bla bla bla….

tapi aku tahu kita pasti akan jarang berjumpa kerana kau akan bersusah payah menyediakan hadiah hadiah itu lalu terpaksa selalu meninggalkan aku. jadi aku sudah senaraipendekkan kepada apa yang benar benar aku mahukan antaranya:-
gaun putih, mahkota bertahta berlian [berlian palsu pun tak apa], sayap pari pari, tongkat sakti, serbuk magis, tikar terbang, cermin merentas masa bla bla bla…

kau ambil kedua dua senarai itu, kau lipat kemas kemas dan simpan dalam kocek kau dan kau pun tersenyum dan berkata, aku berjanji akan cuba penuhinya. lalu aku seluk kocek kau dan ambil kembali senarai senarai itu. kemudian aku carik carik menjadi cebisan kecil.

aku kata, kau tak perlukan senarai itu kerana yang aku benar benar mahukan pada hari istimewa itu tiada dalam senarai itu. kau kerut dahi kehairanan. aku kata, hadiah yang paling bermakna ada di depan mata aku.

kau.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s